søndag den 25. november 2012

Biotop opgave 3 ( ormebo)

Lidt viden om orm.

At regnormen har små børster på siderne, som de bruger til at skubbe sig frem gennem jorden med.
At regnormen ikke kan tåle lys – eller at tørre ud.
Det er kun de voksne regnorm som har bælte på maven. Bæltet bruger de når de skal parre sig.
At regnorm er hermafroditter – dvs. både hanner og hunner.
At regnorm kan blive mange år gamle.
At regnorm faktisk godt kan overleve at blive skåret over, hvis man skærer bag dens bælte. Men at det kun er forenden som vil leve…At regnorm er meget vigtige nedbrydere - at de er med til at danne muld - og at de gennem-lufter jorden med deres gange.

Man kan læse mere på nettet om regnormen her.

Billedet her er fra 19 nov altså 4 dage efter kartofelskræller og brød
blev lagt ved. Man kan se at ormene har været oppe og trække
i kartofelskrællen - men ikke i brødet.


Her er billedet fra d. 25 nov. Gode og mange spor efter ormene.
De har fået rykket godt i kartofelskrællen og lidt i brødet.


 
Det har været sjovt og hyggeligt at holde orm på altanen. Er overbevist om at denne aktivitet vil kunne bringe glæde både i dagplejen, vuggestuen og børnehaven - ja også hos de større børn.

I mit lille hjem har det her lille ormebo fået meget opmærksomhed - og måske bliver der lidt kedeligt på altanen når de kære orm skal slippes tilbage i naturen i morgen formiddag.



Biotop opgave 3 ( brombær )

Der er brombærhegn på min biotop - det har givet anledning til at tænke over hvilken aktiviter man kunne sætte igang med brombær.

 
Brombærmarmelade kunne have været en hyggelig og sjov proces som både børn og voksne ville finde sjovt. De borger jeg arbejder med i hverdagen voksne med en senhjerneskade ville kunne deltage hele vejen igennem. Finde og plukke brombær - og det at koge bærene, hælde på glas.
Der var ikke mange brombær tilbage i oktober - Dernæst er der fældet og ryddet store områder på min biotop i år. Det er gået hårdt ud over de naturlige hegn af brombær og hyldebær som har været der. Måske næste sæson kunne byde på hjemmelavet marmelade.



Man kunne optil marmelade tiden få lidt viden om brombærene.



Brombær er vildtvoskende i de sydlige dele af Skandinavien og udbredt i mellemeuropa. De vokser i skove, krat og hegn. De bliver optil 2 meter lange skud og kan være klaterne. De har torne og skudene er buekrummede og ofte nedadbøjede stængler der ofte slår rod i spidsen og skyder på ny herfra.

Brombær som læge middel!
Som lægemiddel i 1400-1600 tallet har brombær været anvendt mod blødninger, dirre og blæresten. Afkog af blade og kviste blev brugt mod lungebetændelse, til heling af sår samt mod fnat.( træer og buske i landskabet af Vedel, Helge og Møller, Jette Dahl).

Da jeg rundede min biotop midt i november var der et flor af flotte farver på brombærbuskene.

Jeg fandt helt grønne, gule og røde blade.

Jeg vil her vise hvordan jeg prøvede at trække farverne ud af bladene.
Jeg klippede små stykker af her blad og væddede et stykke køkkenrulle med sprit. Pakkede det i en pose så det kunne ligge og trække. Det lykkes ikke særligt godt. Skulle nok have brugt et kaffefilter og have ladet det stå og trække i længere tid i et glas med sprit. Men er så blevet den erfaring rigere.

I bogen " Børn, dyr og natur side 223) kan man se hvordan jeg skulle have gjort.
Her er det udtræk fra det røde blad .
Her er det udtræk fra det gule blad.


Dukkeopgave ( marionetdukke)



Lidt af en opgave.

Jeg er så heldig at have en svigerfar, med et værksted vi alle må benytte. Så her kunne jeg save 2 tynde lister på 15 cm som jeg skal bruge til min marionetdukke. Jeg har boret et lille hul i hver ende og samlet dem med en øsken og lim på midten.


Her er jeg igang med at samle ophænget.
Her er der gang i sav og boremaskine.
 




Nu med hovedepynt og øjne.


Her er jeg ved at rette længen til på trådene.
 
Nu er den ved at være klar til at sættes sammen med ophænget.
 

Det var noget af en svær pågave at rette trådene til. Godt der var en hjælpende hånd i huset.

Så er den klar til leg.

lørdag den 24. november 2012

Dukkeopgave ( marionetdukke)

Marionetdukke.


Her er jeg igang med at male vatkugler grønne.
Her ligger hovede, krop og ben


Her er jeg igang med at lave hals og ben.
I denne proces har der været gang i pensel, symaskine, synål, limpistol, sav og målebånd.



Det var en svær omgang at få filtstrimlerne igennem vatkuglerne.
Jeg havde en ide om at kunne gøre hullerne i kuglerne større. Det lykkes da også med møje og besvær og en meget bøjet strikkepind.

Ved hjælp af en hæklenål kom filtet igennem hullerne. Rækken med tre kugler er en hals og de to andre er ben. Hat flettet filtstrimlerne sammen.


Så kom der gang i symaskinen og synålen. Næbet er syet i hånden
Resten er syet sammen på maskinen.
Her bliver fødderne syet sammen

Næbet er påsyet og hovedepynt syes på


Dejlig farverig.

Dukkeopgave ( Skilpadde)

En hæklet skilpadde.
 
På nettet fandt jeg opskrifter på en masse forskellige hæklet smådyr.
 
Jeg valgt at prøve kræfter med en lille skilpadde. Jeg er ikke øvet i at hækle men har prøvet det før og heldigvis. Jeg syntes det var lidt svært. Mange små dele, som gjorde det svært at holde ved selve arbejdet. Det blev ikke nemmere da det hele skulle monteres.
 
 
Mange små dele og ender at hæfte.



Nu er alle de små dele hæklet og syet sammen.
 Har valgt at bruge filt og perler til øjne.
Er sikker på at den vil blive leget med.

Dukkeopgave ( strikkede dukke)

Så er den strikkede dukke færdig.

Det har været en længere proces at lave " den strikkede dukke". Men sjovt at se hende blive til.

Der har været gang i strikkepinde, symaskine, tålmodighed og motorikken.



Har strikket en lille kjole af garnrester.
Hun er da blevet meget sød!!!!
 




mandag den 19. november 2012

Biotop opgave 3 ( dunhammer)

Dunhammer.

Når jeg går tur på biotopen er dunhammeren en af de planter der fanger mig hver gang. Har taget billeder hver gang jeg har været dernede.

Bredbladet dunhammer.
Er en flerårig plante der bliver mellem 150 cm og 250 cm høj. Den vokser i moser og stillestående vande. Hunblomsterne danner en tyk pølseformet aks med hanblomsterne i en tynder aks ovenover. Hun - akset spreder de mange dunede frø i febuar. ( Politikens store naturbog)

Vi har tidliger i vnt lavet en grafikopgave hvor jeg valgt dunhammer som motiv. Man kunne også tegne og male dunhammer med flere tenikker.

Jeg har valgt at samle nogen af mine billeder af dunhammeren i en lille film opdelt i de 4 årstider. Billederne er fra feb. 2012 og frem til nov. 2012.



Jeg tænker at dunhammeren som aktivit på biotopen vil kunne bruges til både store og små. At lave filmen vil kræve en tålmodighed som nok vil være svær - man skal kunne komme forbi flere gange om året. Til gengæld vil jeg tro skolebørn vil finde det sjovt at sætte den sammen.

torsdag den 15. november 2012

Dukkeopgave ( strikkede dukke)

Nu begynder hun at ligne en rigtig dukke.

Har lavet hår ved at klippe en masse lange tråde som jeg har syet på i små bundter. Jeg har hæftet håret godt fast til dukkehovedet.

Øjnene er klippet i hvid og blå filt og påsyet. Munden er broderet.

Jeg har stikket på pinde nr. 3,5. Tænker en "ikke øvet" ville komme på arbejde. Det var lidt svært at styre da arme og ben skulle strikkes - meget få masker på pinen gjorde der ikke var noget at holde på. Skolebørn ville kunne strikke sådan en dukke.

Tøjet kan både syes, strikkes, hækles mm.


 Der klippes og syes en
lille bluse.


 

Dyreholdopgave ( Hund)


Så kom tilladelsen !!!!

Jeg har valgt at lave et lille interview med borgerne, der er en del af vores dyrholdsopgave. Hun er en meget genert ung pige som ikke siger ret meget. Men mandag aften handlede det om hunden også var hun mere åben og imødekommen. Der var nogen gode overvejelser til grund for valget af hund.

Et uddrag af interview

"Har altid ønsket mig en ulvehund – men den kræver alt for meget motion og træning. Også er den
bare for stor til det jeg magter.  I familien bliv vi enige om en lille hund, som jeg også kunne magte når jeg flyttede hjemmefra. En hund mine forælder og bedsteforælder kan passe i de perioder, hvor jeg ikke selv kan. En Chihuahua er en hund med et dumt rygte og jeg vil vise at den er andet end en taskehund!! At Chihuahuaen kan opdrages og trænes.
Jeg går til træning med den to gange i ugen sammen med min mor og søster. Onsdag er det socialtræning og søndag agility træning.
Det er god træning for både hunden og mig selv".

 Der er fart på og sjovt at få opmærksomhed.

Hund med anden beboer.
Hund og ejer.



Hvad gør det ved dig at den ikke må bo fast hos dig her?

"Jeg var lige ved ikke at flytte herud – men mine forælder have forberedt mig da vi købte hunden, at sådanne, problemstillinger kunne jeg komme ud for. Dengang sagde de at den gerne måtte bo ved dem hvis jeg ikke selv kunne have den boende. Når jeg engang skal flytte herfra håber jeg han kan bo fast hos mig. Det er min hund og det ved han godt."

"Jeg nyder når han er her og har bare meget nemmere ved at komme i gang. Han skal jo ud og gå tur og lege flere gange om dagen."

Biotop opgave 3 ( ormebo)

Nu kan der ses liv!!!.

Med lidt god vilje kan man se en orm her på billedet - den ligger på langs i jordlaget mellem bladene og sandet.



Jeg holder jorden fugtig ved at vande forsigtigt og et lag blade. I dag har jeg lagt et par karfofelskræller og et stykke hvidt brød ned til ormeboet. Det bliver spændende at se om det er noget
ormene går om bord i.
 
 
 
Det er ikke nemt at tage gode billeder, men her kan der ses hvordan ormene laver gange igennem sandet.
 

mandag den 12. november 2012

Dukkeopgave ( strikkede dukke)

Strikkede dukke.

Det ramte mig noget på sidste indkald, da snakken omkring det at strikke, hækle m.m faldt ind på at det ikke er noget vi gør i mere. Jeg selv er vild med at norkle med garn og sytråd. Jeg har op igennem årene syet og strikket mange dukker - ofte bare fordi det er hyggeligt at sidde med men også fordi de er sjove at lege med.

Små børn kan godt lige kludedukker der er bløde og farverige - de lidt større vil gerne være med til at lave dem.

Her har jeg valgt at bruge et mønster fra en bog der hedder "Strikkede tøzer" af Claire Garland.



en rest bomuldsgarn, strikkepinde, målebånd
og et par synåle.
Så skal alle enderne hæftes og de forskellige
dele syes sammen og fiberfyld i.





Hun er ikke helt køn endnu, men det skal nok komme.

lørdag den 10. november 2012

Biotop opgave 3

Indretning af ormebo.

Jeg har i " Børn, dyr og natur" af Bent Leicht Madsen på side 207 - 209 fundet lidt om hvordan man indretter et ormebo.

 Har taget jord med hjem, hvorfra jeg gravede orm op. Så jorden indeholder smågrene, rødder m.m.

Sand uden salt - " vaskede sand" Det samme man bruger i en sandkasse:

Jord og sand i forskellige lag. Sandet gør man nemmere kan se spor efter ormene.


Jeg har lagt lidt forskellige blade oven i boet.




Bent Leicht Madsen forslår også at man prøve med lidt brød.

Har sat sort plastik for sidderne så der bliver mørkt i boet. Det bliver spændene de næste dage og se om der er synlige spor af ormene.


Biotopopgave 3

Ormejagt!!!

Har valgt et andet sted end min normale biotop til at grave efter orm. Et krat område der minder om en lille skov, med masser af træer og buske. Grunden til at vælge et andet sted handler om muligheden for at grave og have en spade med mig. Også sikkerhed for at jeg har tilladelse til at grave.
Allerede ved første spadestik var der masser af fede store og fede orme.

Ved med sikkerhed der var 10 stk der kom op i bøtten og med hjem. Hvor mange der måske har været i den hjembragte jord, ved jeg ikke.



Man siger at børn er fasineret af orme. Tænker også vi alle sammen kan huske at vi legede med orme som børn. Jeg kan huske vi samlede dem i spande og gemte dem i sandkassen dengang jeg gik i børnehave.
Den ene af mine piger har som lille ofte været med på havearbejde. En dag gravede hun huller i blomerbedet til at lægge blomster løg i. Jeg ser hun tygger på noget - tænker hun har smagt på løget - men det er på de orme hun har fundet i jorden.